Ekonomi

ABD Hazine tahvili getirileri artıyor, resesyon korkusu hafiflerken dolar güçleniyor

ABD mali piyasaları dün önemli bir değişim yaşadı; 20 ve 30 yıllık tahvillerdeki zayıf tekliflerin ardından Hazine getirilerinde önemli bir artış yaşandı. ABD 30 yıllık tahvil getirileri 22 baz puan (bp) yükselirken, 20 yıllık ve 10 yıllık tahvil getirilerinde de önemli sıçramalar görüldü ve %4,60’ın üzerine çıktı. Tahvil piyasasındaki bu hareket, Federal Rezerv Lideri Jerome Powell’ın Uluslararası Para Fonu (IMF) etkinliğinde daha fazla faiz artırımı olasılığına işaret eden şahin yorumlarının ardından geldi. Bunun sonucunda ABD 2 yıllık tahvil getirisi %5 eşiğini aştı.

Getirilerdeki bu artış diğer finansal piyasalarda da dalgalanma etkisi yarattı. ikisi de perşembe günü S&P 500birlikte NasdaqYatırımcıların getiri eğrisinin genel olarak ekonomik gerilemenin habercisi olarak görülen gidişatın tersine dönme potansiyeline tepki vermesiyle bileşik endeksler %0,80 civarında kapandı.

Bu piyasa hareketlerine ve yüksek getirilerin ima ettiği artan borçlanma maliyetine rağmen Goldman Sachs, ABD ekonomisine ilişkin nispeten iyimser görünümünü korumaya devam ediyor. Yatırım bankası gelecek yıl resesyon olasılığını sadece %15 olarak tahmin ediyor.

Bugün artan Hazine getirilerinin etkisi döviz piyasalarında hissedildi. ABD doları diğer majör para birimleri karşısında güç kazanırken, Euro Bölgesi’ndeki siyasi ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle euro dolar karşısında 1,07’nin altına geriledi. Her ne kadar Avrupa Merkez Bankası yüksek faiz oranlarını korusa da piyasada bu oranların etkinliği konusunda şüpheler devam ediyor.

İngiltere Merkez Bankası’nın faiz indirimini düşünmek için henüz erken olduğunu gösteren açıklamalarının ardından İngiliz sterlini de dolar karşısında 1,22’ye geriledi. GBPUSDOrta vadeli görünüm, güçlü dolar talebinin etkisiyle nötr veya düşüş yönünde.

Asya’da, para birimini desteklemek için olası Japon müdahalesine ilişkin endişelere rağmen USDJPY 151 seviyesinin üzerine çıktı. Petrol fiyatları büyük bir satış dalgasının ardından geçici toparlanma işaretleri veriyor ve varil başına 75 dolarda bir miktar destek buluyor. Gelecekteki petrol fiyatı trendleri, Çin’in İran’dan petrol ithalatına ilişkin politikası ve ABD’li kaya petrolü üreticilerinin rekor üretim seviyelerine göre şekillenebilir.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu