Teknoloji

Borsa İstanbul İşlemleri Durdurdu

Yaşanan büyük felaketin ardından Borsa İstanbul, işlemleri durdurduğunu açıkladı.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş’tameydana gelen ve 10 şehrimiz Ülkemizi etkisi altına alan deprem sonrasında ülkemizde büyük bir yardımlaşma ve dayanışma çalışması başlatıldı. Bu çalışmalar sonucunda devlet sisteminde önemli değişiklikler olmuştur. Son dönemde Türkiye’nin kalbinin attığı noktalardan biri. Borsa İstanbul’da,büyük düşüş nedeniyle BENİşlemlere orta verdi.

Borsa İstanbul’da İki Kez Devre Kesici Uygulandı

17 Ağustos 1999 depreminden sonra kapanan borsa, Kahramanmaraş depreminden sonra açık kaldığı için sık sık eleştirildi. Ancak Borsa İstanbul’da üç gündür sağlıklı bir süreç yürütülemedi. Dün açılışın 47. dakikasında kayıp yüzde 7’ye ulaşınca Borsa İstanbul’da ikinci kez devre kesiciler devreye girdi. İkinci devre kesiciye kadar olan süreç hacmi 3,6 milyar TL oldu. BIST 100 endeksi 4.200’ün altını gördü. Hızlı satış dalgası nedeniyle iki kez devre kesici uygulanan borsanın kapatılmasına karar verildi.

Merkezi Kayıt Kurulu verilerine göre ülkemizde 3 milyon 969 bin 945 yerli yatırımcı bulunuyor. Sarsıntı bölgesindeki hisse senedi yatırımcı sayısı ise 381 bin 463. Bu bilgiye göre hisse senedi yatırımcılarının 10.32’si deprem bölgesinde bulunuyor. Bu bilgiler ışığında depremden etkilenen 10 ilde 381 bin 463 yatırımcının portföy büyüklüğü 56 milyar 186 milyon lira.

Borsa İstanbul Süreçleri Ne Zaman Geri Dönecek?

Dün öğleden sonra saat 11.01’de gelen açıklamaya göre Borsa İstanbul’daki işlemler durduruldu. Yetkili kişiler tarafından akşam saatlerinde yapılan ikinci açıklamada, Borsa İstanbul’da yer alan borsa ile VİOP bünyesinde bulunan hisse senedi ve borsa endeks türev piyasalarının yer aldığı belirtildi. 5 gün boyuncakapalı ve 8 Şubat’taYapılan işlemler ise iptal edildi ilan edildi. İkinci açıklamaya göre borsa iş günü sürecine başlayacak ve 14 Şubat’ta yeniden başlayacak. Konuya ilişkin KAP’tan yapılan açıklama şöyle:

“Deprem felaketi sonrası artan volatilite ve olağandışı fiyat hareketleri nedeniyle, borsalarımızın güvenilir, şeffaf, aktif, istikrarlı, adil ve rekabetçi bir şekilde işlemesini sağlamak amacıyla Borsa İstanbul AŞ. Opsiyon Piyasası bünyesinde yer alan hisse senedi ve hisse senedi endeks türev piyasalarının 8 Şubat 2023 saat 11:00 itibarıyla 5 iş günü gecikmeli (14 Şubat 2023 akşamına kadar) kapalı olması ve düşük işlem hacmi dikkate alınarak kapalı piyasalarda sağlıklı fiyat oluşumuna imkan vermemesi, 8 Şubat 2023 tarihinde yürütülen tüm işlemlerin BİAŞ Yönetmeliği’nin ‘Borsa Tarafından Emir ve İşlemlerin İptali’ başlıklı 33. maddesinin 1- bendi uyarınca iptaline karar verilmiştir. C.”açıklama yaptı.

altinovaajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu