Haber

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar: Saray harcamaları emeklileri aç bırakıyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, emekli maaşları ile Cumhurbaşkanlığı harcamalarını karşılaştırırken; “Saray kamuda tasarruf genelgeleri çıkarsın, günlük gideri milyonları bulan sarayın idaresindeki ülkemizde emekliler açlıkla karşı karşıya kaldı. Sarayın dakikası bile iki emeklinin maaşını geçiyor. Mayıs’ta 316 milyon TL olan Haziran’da 647 milyon TL olan sarayda yüzde 100’den fazla artış olurken, emekli maaşlarında sadece yüzde 25, emekli maaşlarında ise yüzde 80 artış oldu. 15 milyondan fazla emekli maaşıyla geçinemiyor, saray dakikada milyonlar harcıyor.

CHP İşçi Sendikaları, STK’lar ve Meslek Kuruluşları Başkan Yardımcısı Hasan Efe Uyar, emeklilerin durumu ve emekli maaşlarına yapılan zam hakkında açıklamalarda bulundu. Emekli maaşları ile sarayın harcamalarını karşılaştıran Uyar, yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:

“Geçen ay yapılan zam bile emeklilerin şartlarını iyileştirmekten uzaktı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, emekli maaşlarına yapılan yüzde 25’lik zamda ‘çok iyi’ bir zam yaptıklarını savunsa da emeklilerimizin yüzde 80’i altında maaş alıyor. 2000 öncesi emeklilerin tamamı, 2000 yılı ile 2008 ortası arasında emeklilerimizin yüzde 80’i açlıktan ölüyordu ve asgari ücretin üzerinde maaş alıyordu.Bugün dört kişilik bir ailenin açlık sınırı 11.658 TL’ye, yoksulluk sınırı 37.974 TL Peki bu tabloda aylık 7500 TL Emekli, dul ve yetimi açlığa ve yoksulluğa mahkûm etmek değil mi dul ve yetim aylıklarının 3.750 TL ile 5.625 TL arasında olması?

“DOSTLARINI ZENGİNLEŞTİREN DEVLET, EMEKLİ OLMAYI DÜŞÜNMÜYOR”

Sarayında debdebe yaşayan Erdoğan, emekli maaşlarına yapılan gösteri zammının ardından emeklilerin durumunu yıl bitmeden çözemeyeceklerini de belirtti. Emeklilerin taleplerine kulak verdi. Emeklilerin yaşadığı sorunlar mevcut iktidar tarafından bilinmesine rağmen sorunlar görmezden geliniyor. İktidarın politikaları emeklileri enflasyona boğarken, emekliler kaderlerine terk edildi. Yandaşlarını zengin eden iktidar emekli olmayı düşünmüyor.

“SARAYIN DAKİKA MALİYETİ BİLE İKİ EMEKLİ KİŞİNİN MAAŞINI AŞIYOR”

Cumhurbaşkanlığı’nın 2022 yılındaki toplam ödeneği ise en geç 4 milyar TL’ye ulaştı. Böylece 2021’de 10 milyon lira civarında hesaplanan günlük ortalama harcama tutarı, 2022’de yüzde 40 artarak 14 milyon 694 bin lira oldu. Saray, bırakın halka kemer sıkma genelgeleri yayınlamayı; Günlük harcaması milyonları bulan sarayın idaresindeki ülkemizde emekliler açlıkla karşı karşıya kaldı. Sarayın dakikası bile iki emeklinin maaşını geçiyor. Mayıs ayında 316 milyon TL olan sarayın Haziran ayındaki harcaması 647 milyon TL oldu. Sarayda yüzde 100’ün üzerinde artış olurken, emeklilikte sadece yüzde 25’lik bir artış yaşandı. 15 milyonu aşkın emeklinin yüzde 80’i maaşıyla geçinemezken, saray dakikada milyonlar harcıyor.

YAŞAMAYAN EMEKLİLERİMİZİN YANINDAYIZ”

Cumhuriyet Halk Partisi olarak iktidarın sefalet içinde bıraktığı emeklilerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. CHP olarak, ülkedeki gelir eşitsizliğinin son bulması ve emekli vatandaşlarımızın emeklerinin karşılığı olarak onurlu bir yaşam sürmeleri için gerekli koşulların yaratılması için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu