Ekonomi

Dağdan akan tuzlu su Batman’da ailelerin geçim kaynağı oldu

-Dağdan akan tuzlu su Batman’da ailelerin geçim kaynağı oldu

Batman’da tuzlu su işleyen aileler ayda 50 bin lira kazanıyor.

BATMAN – Batman’ın Kozluk ilçesinde dağdan doğal olarak akan tuzlu suyu işleyerek kristal tuza dönüştüren 45 haneli Derince köyü sakinlerinin her bir ailesi 3 ayda 150 bin lira kazanıyor.

200 yıldır dedelerinden tuzu miras alan Derince köyü sakinleri, yerin altında doğal olarak akan suyu yaklaşık 5 kilometre boyunca hortumlarla taşıyarak havuzlarda biriktiriyor, güneşte kurutuyor, güneşe çeviriyor. kristal tuz ve sat. Bu aşamalardan sonra her aile 3 ayda 150 bin lira kazanıyor.

Tuzlu suyu güneşte kurutarak tuza dönüştürdüklerini belirten Abdülkadir Sayın, doğal suyu bir hafta boyunca bir havuzda biriktirip güneş önünde buharlaşmaya, sıcakta tuza dönüşmeye bıraktıklarını söyledi. hava.

Gelirlerinin bu olduğunu söyleyen Sayın, “3 ay çalışıyoruz ve buradan aldığımız tuzu satarak geçimimizi sağlıyoruz. İşçisi olan bir aile bir sezonda yaklaşık 150 bin lira kazanıyor. köyümüz bu tuzdan geçimini sağlıyor.Bu tuz bozulmaz.Birçok hastalığa şifadır.Araçlarla alıp satıyoruz.Bizde yok.Bizde yok.Hemen satılıyor. .”

“Köylülerimiz 200 yıldır doğal tuz üreterek geçimini sağlıyor”

Tuz üretimini dedelerinden devraldıklarını kaydeden Derince Köyü Muhtarı Cuma Yüksel, doğal olarak elde ettikleri tuzu yaz aylarında da kış aylarında da satmaya devam ettiklerini kaydetti.

Herkesin tuz işiyle uğraştığını belirten Yüksel, “Önce dedelerimiz tuz yapardı, şimdi biz bu işi yapıyoruz. 200 yılı aşkın süredir bu işi yapıyoruz. Bu tuz doğal tuz. peynir, turşu, turşu ve benzeri birçok yemekte kullanılır.Bu tuz peynir, turşu, turşu vb. birçok yemekte kullanılır.Buradan geçen kamyonlar alıp batı illerine götürür.Adana’ya götürülür, Mersin, İzmir ve diğer iller Adana, Mersin, İzmir ve diğer illere götürülür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu