Haber

Hapisteki eski Başbakan İmran Han’ın desteklediği bağımsızlar Pakistan seçimlerini birinci sırada tamamladı

PakistanTutuklu eski Başbakan İmran Han’ın desteklediği bağımsızlar seçimleri birinci, eski Başbakan Navaz Şerif’in partisi ise ikinci sırada tamamladı.

Pakistan8 Şubat’ta yapılan ve uzun oy sayımı nedeniyle ülkede krize yol açan Millet Meclisi ve eyalet meclisleri seçimlerinde sonuçlar netleşti.

CEZAEVİNDEKİ ESKİ BAŞBAKANIN DESTEKÇİLERİ SEÇİMİ KAZANDI

Sonuçlara göre, tutuklu eski Başbakan İmran Han’ın desteklediği bağımsızlar seçimleri birinci sırada tamamlarken, eski Başbakan Navaz Şerif’in partisi ikinci sırada yer aldı.

PAKİSTAN’DA SEÇİMLER

Ülkede 5 yıl boyunca yasama organı olarak görev yapacak olan Pakistan Ulusal Meclisi ve il meclislerinin seçimi için oylama süreci 8 Şubat yerel saatle 08.00’de başladı ve 17.00’de sona erdi. Oy sayımının uzun sürmesi ülkede gerginliğe neden oldu. Pakistan Devlet Başkanı Arif Alvi, oy Sonuçların açıklanmasındaki gecikmeye atıfta bulunarak, “Elektronik oylama makineleri olsaydı Pakistan bugün bu krizden kurtulurdu.” dedi. Açıklamayı yaptı.

İMRAN HAN KİMDİR?

2018-2022 yılları arasında Pakistan Başbakanı olarak görev yapan Imran Khan, kriket geçmişiyle dikkat çeken ve siyaset dışından gelen bir isim olarak öne çıkıyor.

İmran Khan, adliyeye giren paramiliter birliklerin yolsuzluk yaptığı suçlamasıyla 9 Mayıs 2023’te İslamabad Yüksek Mahkemesi’nde tutuklandı. Pakistan’ın her yerinde protestolar patlak verdi ve bunun sonucunda binlerce Han destekçisi tutuklandı ve askeri tesisler arandı. Khan, serbest bırakıldıktan sonra tutuklanmasından Genelkurmay Başkanı Asım Münir’i sorumlu tuttu. Başbakanlık görevini kötüye kullanarak yurtdışındaki diplomatik ziyaretleri sırasında alınan devlete ait ikramları alıp satmak suçundan 5 Ağustos 2023’te 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Imran Khan

29 Ağustos 2023’te Pakistan Temyiz Mahkemesi, Khan’ın 3 yıllık hapis cezasını erteledi ve kefaletle serbest bırakılmasına karar verdi. Ancak Khan, devlet sırlarını sızdırmakla ve Resmi Sırlar Yasası’nı ihlal etmekle suçlandığı diplomatik şifre davasıyla ilgili olarak tutuklu kalmaya devam etti. 30 Ocak 2024’te özel bir mahkeme, Khan’ı Pakistan’ın Washington büyükelçisi tarafından İslamabad hükümetine gönderilen gizli bir telgrafın içeriğini ifşa ettiği için hatalı bulduktan sonra 10 yıl hapis cezasına çarptırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu