Haber

İsrailliler Yargı Düzenlemesini Protesto Etmek İçin Sokaklara Çıktı

TEL Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin yargı düzenlemesini protesto eden İsrailliler ülke genelinde yeniden sokaklara döküldü.

Netanyahu liderliğindeki aşırı sağcı koalisyon hükümetinin sağcı politikalarına ve yargı düzenlemesine karşı her Cumartesi akşamı toplu gösteriler düzenleyen İsrailliler, protestoların 31. haftasında da yeniden meydanlardaydı.

Tel Aviv, Batı Kudüs, Hayfa, Birussebi, Herzliya ve Rehovot gibi şehirler başta olmak üzere ülke genelinde onlarca farklı noktada on binlerce İsrailli gösterilere katıldı.

Protestocular, her hafta olduğu gibi en büyük gösteriye ev sahipliği yapan Tel Aviv’deki Kaplan Caddesi’ndeki Hükümet Kompleksi önünde toplandı.

Burada kurulan sahnede Netanyahu hükümetine karşı protesto hareketinin liderleri, hükümetin yargı düzenlemesini eleştiren konuşmalar yaptı.

Protesto liderleri, Netanyahu’yu olası bir anayasal krizi ateşleyerek hukukun üstünlüğünü yok etmeye çalışmakla suçladı.

İsrail bayrakları taşıyan göstericiler, davul, düdük ve havalı kornalarla “demokrasi” sloganları attı.

Kaplan Caddesi’nde her hafta ana sloganın yazılı olduğu dev pankart açan göstericiler, bu hafta Netanyahu’nun siluetinin yer aldığı “%100 yalan” yazılı pankart taşıdı.

Tel Aviv’deki akına rağmen gösteriler devam etti

Öte yandan Tel Aviv’de gösteriler akşam saatlerinde kentte meydana gelen silahlı saldırıya rağmen devam etti.

Gösterilerin yapıldığı alana birkaç kilometre uzaklıktaki Montefiore Caddesi’ne düzenlenen baskında bir İsrailli güvenlik görevlisi ve saldırıyı gerçekleştiren bir Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail polisi ve protesto liderleri, silahlı akına rağmen protestoların inançla devam edeceğini duyurdu.

Netanyahu’nun konutu önünde gösteri

Batı Kudüs’te protestocular, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Azza Caddesi’ndeki konutu önünde toplandı.

Göstericiler, Netanyahu’ya atıfta bulunan “Onun yüzünden her şey yanıyor” yazılı bir pankart taşıdı.

Ülkenin farklı yerlerinde düzenlenen gösterilere muhalefet liderleri de katıldı.

Tartışmalı yargı düzenlemesi

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin’in 5 Ocak’ta açıkladığı “yargı reformu”, Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin sınırlandırılması ve yargı atamalarında söz sahibi olma gibi değişiklikleri içeriyor.

Başbakan Binyamin Netanyahu, ülke genelinde artan kitlesel protesto ve grevlere yol açan yargı düzenlemesini 27 Mart’ta ertelediğini ancak 2023-2024 bütçesinin Meclis’ten geçmesinin ardından yargı yönetmeliğini yeniden gündeme getireceklerini açıklamıştı. Mayıs ayı sonunda TBMM.

Hükümet geçtiğimiz günlerde muhalefetle müzakerelerin durmasının ardından yargı düzenlemesi için yeniden düğmeye basmıştı.

Netanyahu hükümeti, ülke genelindeki kitlesel protestolara ve kamuoyunda yoğun tartışmalara rağmen muhalefetin boykot ettiği 24 Temmuz’daki meclis oturumunda Yüksek Mahkeme’nin hükümet üzerindeki denetimini kaldıracak yasa tasarısını kabul etti.

Hükümetin “yargı reformuna” karşı savaş pilotları, denizaltı subayları ve diğer seçkin birlikler de dahil olmak üzere binlerce İsrailli gönüllü olarak istifa etmeye karar vermişti.

siyaset, askeri, güvenlik, ekonomiyargıda üst düzey görevlerde bulunan isimler ise hükümetin yargı düzenlemesine karşı olduklarını açıkladı.

Netanyahu hükümetinin yargı düzenlemesine aykırı protesto hareketi yaklaşık 7 aydır gösterilerini sürdürüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu