Haber

İsviçre, İsrail’in Batı Şeria’daki yeni yasa dışı yerleşim planından endişeli

İsviçre, İsrail’in Batı Şeria’daki kaçak yerleşimlerini yaklaşık 10 bin yeni konut yapacak şekilde genişleteceğini ve İsrail’de yasa dışı sayılan 9 yerleşim yerine geçmişe dönük yasal statü vereceğini açıklamalarından üzüntü duyduğunu açıkladı.

İsviçre Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Batı Şeria’daki hukuksuz adımlarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, İsrail hükümetinin Batı Şeria’daki yerleşim yerlerine yaklaşık 10 bin yeni konut inşa edeceği ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki 9 yerleşim yerine geçmişe dönük yasal statü tanıyacağına dair 12 Şubat’ta yapılan açıklamadan İsviçre’nin üzüntü duyduğuna dikkat çekildi. İsrail’de yasa dışı kabul edildi.

“Bu projeler uluslararası hukuka göre yasa dışıdır.” Açıklamada, İsrail’e, gerilimi daha da artırma ve müzakere edilen iki devletli çözümü tehlikeye atma riski taşıyan bu tek taraflı adımlardan vazgeçmesi çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, uluslararası hukuka dayalı ve kalıcı barışa yönelik bir siyasi anlayışın yeniden tesis edilmesine acilen ihtiyaç duyulduğu da ifade edildi.

İsrail’de Benjamin Netanyahu hükümeti 12 Şubat’ta işgal altındaki Batı Şeria’da daha önce yasa dışı olarak kurulan 9 yerleşim birimini bölgedeki şiddeti gerekçe göstererek yasallaştıracağını ve genişleteceğini duyurdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu