Haber

Kemal Kılıçdaroğlu neden ‘Gandhi’ ile kıyaslanıyor?

2023 genel seçimlerine sayılı günler kaldı. 14 Mayıs Pazar günü milyonlarca kişi arasından seçim yapılacak dört cumhurbaşkanı adayı arasından seçim yapılacak. Bu adayların ortasında ana muhalefetin lideri Kemal Kılıçdaroğlu var. Yabancı ve yerel basında manşet olan Kemal Kılıçdaroğlu, Hindistan’ın haber sitesi ‘The Indian Express’te bu kez ilginç bir benzetmeyle gündeme geldi. Haberlerde Mahatma Ghandi’ye benzetilen Kemal Kılıçdaroğlu neden böyle bir benzetmeyle karşılaştı? Detaylar içerikte!

Kaynak: Hint Ekspresi, T24

Bildiğiniz üzere seçim yaklaşıyor. 14 Mayıs Pazar günü milyonlarca seçmen, istediği adaya oy vermek için sandık başına gidecek.

Türkiye’de yoğun bir ralli macerası yaşanırken, yerli ve yabancı basın bu süreci yakından takip ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Altı Tablolar ve çok daha fazlası… Yerli ve yabancı basında manşetlere yer veriliyor.

2023 genel seçimlerini manşetlerine taşıyan yayınlardan biri de ABD merkezli Time dergisi oldu.

Hindistan merkezli haber sitesi “The Indian Express” de Cumhurbaşkanlığı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nu manşetlerine taşıyanlardan biri.

Indian Express, “Türkiye’nin Gandhi Kemal Kılıçdaroğlu bir sonraki cumhurbaşkanı olabilir mi?” Kemal Kılıçdaroğlu’nu bu unvanı kullanarak Mahatma Gandhi’ye benzetmiştir.

“Yorumcular, Kılıçdaroğlu’nu günümüz Türkiye’sinin modern Mahatma Gandhi’si olarak değerlendirdiler. Onun merkez sol partisi, Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan Türkiye’nin en eski siyasi partisidir.”

Erol Manisalı, köşe yazılarında Gandhi benzetmesini şöyle anlatıyor:

“Silivri’de yaptığı konuşmayı dinlerken nasıl anlatsam diye düşündüm. Fiziği Ecevit’e benziyor. Ama Erdal İnönü’yü de hatırlatıyor… Duruşuyla, gülüşüyle, sakinliğiyle… İnönü’nünki kısa… Ama sakince konuşurken öyle bir çıkış yapıyor ki saçını boyasa Ecevit geldi zannedersiniz. geri. Bu yüzden karar veremedim. Her ikisine de benziyor. Diyelim ki: Ecevit ve İnönü karışımı. Yoksa Gandhi mi demeliyiz? Bilmiyorum…”

Yalçın Bayer ise okuyucusu Aziz Naci Doğan’ın bu benzetmeye ilişkin mektubunu yayınladı.

Kılıçdaroğlu, 13 Ocak 2009 tarihinde İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kulübü’nün davetlisi olarak İktisat Fakültesi Ek Binası’na gelmişti. prof. Toktamış Ateş’in yönettiği panelin soru-cevap kısmında ben de sorumdan önce şunları söyledim: ‘Özellikle profilinizden tarihi bir şahsiyete çok benziyorsunuz ve onun gibi bir ‘Yüksek Ruh’sunuz. Hem fiziksel olarak hem de genel yapınızla bana Mahatma Gandhi’yi hatırlatıyorsunuz.” Kemal Bey bunu duyunca önce biraz şaşırdı, sonra çok sempatik bir sesle şöyle dedi: “Gandhi iyi bir adam. Yani bu söylediğin iyi bir şey!’ Toplantıda bir de Hürriyet muhabiri vardı. Birkaç gün sonra Hürriyet’in ilk sayfasında ‘Gandhi Kemal’ kelimesi ilk kez kullanıldı. Ne Mehmet Tezkan, ne Manisalı Erol, ne de bir başkası… ‘Gandhi’ lakabının menşei benim ve bunun gururunu, gururunu kimseye bırakamam!’

“Gandhi’nin de, Kemal Kılıçdaroğlu’nun da siyasi yaklaşımları son derece ılımlı…”

Indian Express, Gandhi’nin Kemal Kılıçdaroğlu’na benzemesinin en önemli nedenlerinden birinin muhtemelen gözlükleri olduğunu söylüyor. Ayrıca birçok Hint siyasi medyasına göre Kılıçdaroğlu’nun ‘mütevazı’ ve siyasi olarak ‘ılımlı’ yaklaşımı, Gandhi’ye benzemesinin bir başka nedenidir.

2016 yılından beri Almanya’da yaşayan Can Dündar, 2017 yılında da bu durumdan bahsetmişti.

2010’da CHP genel başkanı seçildikten sonra Kılıçdaroğlu’nun Gandhi lakabını kazandığını ancak ‘Kılıçdaroğlu’nun Gandhi’ye sadece dış görünüş benzediğini’ söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu