Ekonomi

Kosova, Sırp dinarının kullanımını yasaklayacak

Kosovalı liderler, düzenlemenin 1 Şubat’ta yürürlüğe gireceğini ve Sırp dinarının ülkede nakit işlemlerde kullanılmasını yasaklayacağını duyurdu.

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani, başkent Priştine’de katıldığı anma etkinliğinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, kararın tam anlamıyla hayata geçmesinin 1-2 ay sürebileceğini ancak bunun sadece kağıt üzerinde kalmayacağını söyledi.

Kararın tam anlamıyla uygulanması için müttefik ülkelerin desteğine ihtiyaç duyulduğunu belirten Osmani, “Bu ilkelerin pratikte uygulanmasına gelince, bir yandan Anayasa’nın 11. maddesine saygı göstereceğiz, diğer yandan da Anayasa’nın 11. maddesine saygı göstereceğiz. Düzenlemenin sorunsuz ve müttefik ülkelerin tam desteğiyle uygulanabilmesi için vatandaşları bilgilendirip yeni (banka) hesaplarına aktaracağız.” “Bir dizi seçenek tartışılıyor ve çözülmesi biraz zaman alıyor.” İfadelerini kullandı.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, katıldığı bir etkinlikte yaptığı açıklamada, Kosova Merkez Bankası’nın (BQK) kararlarının bağımsız olduğunu ve kurumun sadece işini yaptığını vurguladı.

BQK’nın düzenlemesinin Anayasa ve yasalara uygun olduğunu belirten Kurti, “Euro, Avrupa Birliği’nden bize gelen para birimidir. Arnavutluk’un lek para birimi ya da Kosova’nın yeni dardan para birimi alınsın demiyoruz. Avro alınması gerektiğini söylüyoruz. Avro, Kosova Cumhuriyeti’dir.” “‘da açıkça tanımlanan tek ödeme ve satın alma para birimi olduğu için tartışmaya açık değil.” dedi.

Kurti, 1 Şubat’tan itibaren Kosova’da tüm ödemelerin avro cinsinden yapılması gerektiğini ve bu konunun müzakereye açık olmadığını da sözlerine ekledi.

Kosova’da Sırp dinarı kullanımının 1 Şubat’tan itibaren sona ereceği belirtiliyor.

BQK, Kosova’da nakit ödeme işlemlerinde kullanılabilecek tek para biriminin euro olduğunu belirten düzenlemeyi onaylamıştı.

Düzenlemenin 1 Şubat’ta yürürlüğe girmesiyle ülkede Sırp dinarı kullanımının sona ereceği belirtiliyor.

Euro, 2002 yılından bu yana Kosova’da tek resmi para birimi olarak kullanılmasına rağmen, ülkedeki Sırp çoğunluklu tüm yerleşim yerlerinde ödemelerde Sırp dinarı kullanılıyor. Ayrıca bu bölgelerdeki Sırp kurumlarında çalışanların maaşları, emekli maaşları, sosyal yardımları ve çocuk yardımları da dinar üzerinden ödeniyor.

Batılı ülkeler (ABD, Fransa, İtalya, Almanya ve İngiltere) BQK’ya düzenlemenin uygulanmasını askıya almaya davet etti.

haber-suhut.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu