Haber

Mithat Sancar: Ortada karanlık bir senaryo var

HDP Eş Genel Lideri Mithat Sancar, “Taksim’deki o vahşi saldırıyla ilgili pek çok bilgi ve veri ortaya saçıldı. Bunların çok büyük bir kısmı Suriye’deki çeteler ve hatta IŞİD ile bağlantıya işaret ederken bunların üstü karartıldı. MHP’nin bir ilçe başkanı ile fail olarak gösterilen şahıs arasında telefon konuşmaları tespit edildi, bunlar derhal gündemden düşürüldü. Ortada karanlık bir senaryo var. Bu senaryo bugünü esir alma, geleceği zapt etme amaçlı bir operasyondur” dedi. Sancar, “Sokağa ve iktidarın psikolojisine baktığımızda ortaya şöyle bir ülke tablosu çıkıyor; halk geçim ve yaşam derdinde; AKP-MHP ittifakı ise kendi iktidarının bekası için savaş peşinde. Savaş öyle bir şey ki tüm toplumu saran bir şiddet iklimini de beraberinde getiriyor” diye konuştu.

Mithat Sancar, Altılı Masa’nın Anayasa değişikliği taslağına ilişkin “Onarımlarla, yüzeysel restorasyonlarla, mahcup, ürkek reformlarla bu kısır döngüden çıkamayız” ifadelerini kullandı.

Sancar, Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ilişkin barınakta kaydedilen hayvanlara yönelik şiddet imgelerini anımsatarak, “Konya’da bir barınakta, korkunç şiddetin görüntülerini izlediniz. Sokakta insanlara karşı şiddeti çocuğa, kadına, emekçiye şiddet, ağaca, dereye, doğaya şiddet ve hayvanlara karşı acımasız, insafsız bir şiddet. Bir şiddet toplumu yarattı bu iktidar. Bu kültür ve ortam iktidarın bir yönetme biçimi olarak uygulanıyor” dedi.

HDP Eş Genel Lideri Mithat Sancar, TBMM Küme Toplantısı’nda gündeme ilişkin değerlendirmeler yaptı.

ANKA’nın aktardığına nazaran Sancar’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

SEVGİLİ TAHİR, 7 YIL EVVEL KATLEDİLDİ: “Diyarbakır Barosu eski Lideri, yılmaz bir insan hakları ve barış savunucusu çok pahalı dostum Tahir Elçi’yi hürmetle, hasretle anıyorum. Sevgili Tahir, 7 yıl evvel katledildi. Hayatını, hukuka, insan haklarına, barışa adamıştı. Bu cinayete ait yargılamada 7 yıldır şimdi hiçbir ilerleme kaydedilmedi. Sorumluların açığa çıkarılması için hiçbir önemli çalışma yapılmadığı üzere tam karşıtı hakikatin karartılması yolunda her türlü teşebbüs yapıldı. Bu cinayet karanlıkta kalamaz. Kalmasına hiçbirimizin müsaade etmemesi gerekiyor. Aksi takdirde hem kendisine hem de karanlıkta bırakılan cinayetlerin mağdurlarına, kurbanlarına karşı vicdani sorumluluğumuz çok ağır olur.

SİSTEMLE HESAPLAŞARAK ORTAK DEMOKRATİK BİR GELECEĞİ VE ADALETE İNANCI SAĞLAYABİLİRİZ: Üstelik karanlık devam ettikçe geleceği de aydınlık üzerine kurmamızın imkanları azalır. O nedenle hakikatin peşinde olacağız, sorumluların hesap vermesi için daima birlikte gayrete devam edeceğiz. Tahir Elçi başta olmak üzere tüm bu karanlık cinayetleri aydınlatmak, sorumlularıyla ve bunu yaratan sistemle hesaplaşarak ortak demokratik bir geleceği ve adalete itimadı sağlayabiliriz.

MECLİS ARAŞTIRMASI AÇILMASINI BUGÜN TEKLİF EDİYORUZ: Elçi cinayetinin tüm kademeleri; öncesinde ve sonrasında yaşanan gelişmelerle birlikte cinayetin yarattığı tahribatın tespiti için Meclis araştırması açılmasını bugün teklif ediyoruz. Parlamentoyu da vazifeye çağırıyoruz. Gelin bir komite kuralım; cinayeti aydınlatma, karanlığı dağıtma yolunda daima birlikte çalışalım.

KADINLARIN ERKEK ŞİDDETİNE KARŞI ÇIKTIĞI BİR GÜNDE DEVLET ŞİDDETİNE MARUZ KALIYOR: Türkiye’nin her yerinde on binlerce bayan, erkek şiddetine karşı yalnızca İstanbul, Ankara, Diyarbakır üzere büyükşehirlerde değil, Aydın’da, Uşak’ta, Adana’da, Bursa’da, Kocaeli’nde, Manisa’da, Şırnak’ta, Dersim’de, Denizli’de ülkenin her yerinde haykırdılar; ‘özgürlüğümüz için susmuyoruz, hayatlarımızdan vazgeçmiyoruz, erkek devlet şiddetine itaat etmiyoruz.’ Bayanların talebi aşikâr. Özgür, eşit olmak istiyor; şiddetsiz bir ömür talep ediyor. Her türlü şiddete karşı seslerini yükseltiyorlar. Pekala iktidar ne yapıyor? Bayanların düzenlediği bütün yürüyüşleri engelliyor. Bayanların erkek şiddetine karşı çıktığı bir günde bir defa daha devlet şiddetine maruz kalıyor.

İKTİDAR, ERKEK ŞİDDETİNİ BİR İDARE ARACI OLARAK KULLANIYOR: Bu devlet, erkek şiddetini besleyen, teşvik eden, legalleştiren bir zihniyet ile yönetiliyor. İktidar, erkek şiddetini bir idare aracı olarak kullanıyor. O nedenle erkek şiddetine karşı çıkış tıpkı vakitte bu iktidarın bütün siyasetlerine karşı çıkma manasına gelir. Birebir vakitte devletin erkek şiddeti üzerinde ve genel olarak topluma karşı şiddet üzerine inşa edilen bütün yapılarına karşı uğraş manasına gelir.

HALK GEÇİM, ÖMÜR KEDERİNDE; AKP, MHP İTTİFAKI İSE KENDİ İKTİDARININ BEKASI İÇİN SAVAŞ PEŞİNDE: Türkiye’nin önünde iki ana gündem var. Biri ve asıl olanı halkın gündemidir. Yoksulluktur, sefalettir, açlıktır, işsizliktir, zulümdür, baskıdır. İktidarın gündemi ise halkın gerçek gündemini bastırmaya ve unutturmaya yönelik siyasetlerdir. Bu siyasetlerin başında da savaş planları gelmektedir. Sokağa ve iktidarın psikolojisine baktığımızda ortaya şöyle bir ülke tablosu çıkıyor; halk geçim ve hayat sıkıntısında; AKP, MHP ittifakı ise kendi iktidarının bekası için savaş peşinde. Savaş o denli bir şey ki tüm toplumu saran bir şiddet iklimini de beraberinde getiriyor.

CEZASIZLIK SİYASETİ DA BÜTÜN BUNLARI TEŞVİK EDİYOR: Savaş siyasetleri; ayrıştırma, kutuplaştırma, düşmanlaştırma anlayışı şiddeti günlük hayatın sıradan bir olgusu haline getirmiştir. Bayana, işçiye şiddet olağan ve legal. Cezasızlık siyaseti da bütün bunları teşvik ediyor. Geçen hafta yaşadığımız hayvanlara karşı şiddet de bundan başka tutulamaz. O denli bir zihniyet ki bütün canlıları şiddet ile denetim altında tutabileceğini, bütün problemleri lakin şiddetle bastırabileceğini düşünüyor. Bu zihniyet, hayvan haklarına akının da temelinde yatıyor.

BİR ŞİDDET TOPLUMU YARATTI, BU İKTİDAR: Konya’da bir barınakta, vahim şiddetin imajlarını izlediniz. Sokakta insanlara karşı şiddeti çocuğa, bayana, işçiye şiddet, ağaca, dereye, tabiata şiddet ve hayvanlara karşı acımasız, insafsız bir şiddet. Bir şiddet toplumu yarattı bu iktidar. Bu kültür ve ortam iktidarın bir yönetme biçimi olarak uygulanıyor.

SEÇİME GİDERKEN SİYASETİ DİZAYN ETME HAMLELERİDİR: İktidar, bu savaş siyasetlerini her seçim devri yükseltiyor dedik. Evet, bu siyasetler tıpkı vakitte seçime giderken siyaseti dizayn etme atılımlarıdır. Bu siyasetler birebir vakitte seçim sürecini kendi lehlerine düzenleme planlarının en kıymetli kesimidir. Halkı ayrıştıracaklar, yoksulluğu, soygunu, sömürüyü, talanı, rantı, baskıyı gündemden düşürecekler, her gün derinleşen açlığı unutturacaklar diye bir hesapları var. Maalesef bunda büsbütün başarısız olduklarını söylememiz de kolay değil. Savaş siyasetlerini gündeme getirdikleri ve bunu hayata geçirdikleri andan itibaren istedikleri sonuçların bir kısmını da elde edebiliyorlar. Toplumu ayrıştırabiliyorlar, toplumsal muhalefetin içinde ayrılık tohumlarını daha kolay ekebiliyorlar, siyasal muhalefeti de kendi artlarına dizilmeye de basitçe çekebiliyorlar.

SURİYE’DEKİ ÇETELER VE HATTA IŞİD İLE TEMASA İŞARET EDERKEN BUNLARIN ÜSTÜ KARARTILDI: Taksim’deki o yırtıcı atakla ilgili pek çok bilgi ve data ortaya saçıldı. Bunların çok büyük bir kısmı Suriye’deki çeteler ve hatta IŞİD ile irtibata işaret ederken bunların üstü karartıldı. MHP’nin bir ilçe lideri ile fail olarak gösterilen şahıs ortasında telefon konuşmaları tespit edildi, bunlar derhal gündemden düşürüldü. Ortada karanlık bir senaryo var. Bu senaryo bugünü esir alma, geleceği zapt etme hedefli bir operasyondur. Buna karşı açık ve net kelam söylemeden bu karanlığı aydınlatma konusunda yiğit bir tavır takınmadan bu iktidara karşı öteki alanlarda da yürütülecek gayret inandırıcı olmayacaktır.

BİR ÇEŞİT FRANCO İDARESİ TESİS ETMEK İSTİYORLAR: Bu seçim iktidar için tıpkı vakitte kurmakta oldukları rejimi yerleştirme dönemecidir, yerleştirmek için tarihi bir fırsat olarak görülmektedir bu iktidar tarafından. Bu rejim nedir? Bu rejim, merkezinde tek adamın olduğu, totaliter ögelerle bezenmiş, milliyetçi, devletçi, İslamcı bir rejimdir. Böylelikle bir çeşit Franco idaresi tesis etmek istiyorlar. Bu rejimi son değerli viraj olarak görüyorlar.

BİR ÇEŞİT TAMİRAT PROGRAMI ORTAYA KOYUYOR BU ÖNERİ: Altılı Masa, dün bir Anayasa değişikliği taslağı önerisi sundu. Cumhurbaşkanlığı sistemini lağvetme, parlamenter sistemi yürürlüğe koymuş bir teklif bu. İçinde olumlu pek çok unsur var; biz de öngörülen birtakım şeyleri esasen savunuyoruz, lakin toplamına baktığınızda bu teklifin gerçek bir demokrasi, güçlü bir demokrasi için eksik ve zayıf kaldığını görebilirsiniz. Bir tıp tamirat programı ortaya koyuyor bu teklif.

DEMOKRATİK, ÇOĞULCU, İŞTİRAKÇİ, DEMOKRATİK BİR SİSTEMDİR TÜRKİYE’NİN İHTİYACI: Neyin tamiratı? Cumhurbaşkanlığı sistemi yürürlüğe girdikten sonra yaşanan tahribatların bir kısmının onarılması. Hedef bu. Sürekli kriz ve çatışma üreten sistemin kendisine dönük bir dönüştürme, değişiklik iradesi var mı? Ne yazık ki o iradeyi göremiyoruz. Geçmişi, belli düzenlemelerle geleceğin vaadi olarak sunmak bir çıkış değildir. Demokratik, çoğulcu, katılımcı, demokratik bir sistemdir Türkiye’nin gereksinimi. Bu da ikinci yüzyılında demokratik cumhuriyete geçiş ile mümkün olabilir. Bu lakin seçimlerden sonra gerekli bir Meclis çoğunluğu oluşursa resmileşebilecek bir teklif.

BAŞARMAK İÇİN BİRLİKTE YÜRÜMEMİZ GEREKİYOR: Hem iktidarı değiştireceğiz hem de sistemi. Tamiratlarla, yüzeysel onarımlarla, mahcup, ürkek ıslahatlarla bu kısır döngüden çıkamayız. Daha mert, daha kararlı ve daha güçlü alternatifler ortaya koymak gerekiyor. HDP de tam bunu yapıyor. Bu soygun iktidarına, talan, rant iktidarına; palavra ve kan iktidarına karşı halklara gerçek alternatifi sunuyor. Başarmak için birlikte yürümemiz gerekiyor. Gerçek alternatifler üretmek zorundayız.

OLUMLUYA OLUMLU DERİZ, ANCAK EKSİĞİ, YANLIŞI SÖYLEMEKTEN DE SAKINMAYIZ: Altılı Masa’ya, toplumsal muhalefete ve demokrasi güçlerine davetimizdir. Teklifleri elbette tartışırız, olumluya olumlu deriz, lakin eksiği, yanlışı söylemekten de sakınmayız. Gerçek paydaşlık, gerçek dönüşüm iradesi ve gerçek bir müzakere fakat bu tabanda yürüyebilir. Biz toplumun tüm bölümleriyle özgürlükçü, eşit yurttaşlığa dayalı, bütün halkların özgür, inançların eşit olduğu, işçilerin adil bir hayat, onurlu bir hayat sürdüğü, bayanlar için eşit ve özgür bir geleceği kurulduğu, gençlerin bugünden hayatın gerçek sahipleri olarak kabul edildiği, bütün dezavantajlı toplum kısımlarının eşit olduğu bir gelecek istiyoruz.” (HABER MERKEZİ)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu