Ekonomi

Spotify, Avrupa’da iPhone’da uygulama içi satın alımlara olanak sağlıyor

Avrupa’daki Spotify kullanıcıları, Mart ayından itibaren sesli kitapları ve abonelik planlarını doğrudan müzik akışı uygulaması aracılığıyla satın alabilecek. Bu gelişme, bölgedeki Büyük Teknolojiyi hedef alan yeni bir rekabet yasası olan Dijital Piyasalar Yasası’nın (DMA) doğrudan bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. İsveçli şirket bu güncellemeyi Çarşamba günü duyurdu ve Apple (NASDAQ: AAPL)’in App Store’daki işlemler için uyguladığı %30’luk fiyatın atlanmasına izin verecek beklenen değişikliklerin altını çizdi.

Apple ile App Store fiyatları konusunda hukuki anlaşmazlık yaşayan Spotify için uygulama içi satın alma ihtimali önemli bir değişiklik. Spotify, bu fiyatların kendisini ek maliyetleri dengelemek için aylık abonelik maliyetlerini artırmaya zorladığını savunuyor. Stockholm merkezli şirketin ABD’de listelenen hisseleri duyurunun ardından yaklaşık %2 arttı.

Spotify, bir blog yazısında Apple’ın politikalarından uzun zamandır duyduğu hayal kırıklığını şöyle ifade etti: “Yıllardır Apple’ın bu kuralları vardı; size anlaşmalar, bir şeyin maliyeti ve hatta onu nereden ve nasıl satın alacağınız hakkında bilgi veremiyorduk. ” Şirket, DMA hakkındaki iyimserliğini dile getirdi: “DMA, sonunda AB’deki anlaşmalar, promosyonlar ve daha uygun fiyatlı ödeme seçenekleriyle ilgili ayrıntıları paylaşabileceğimiz anlamına geliyor.”

DMA, 7 Mart’a kadar Apple da dahil olmak üzere tüm büyük teknoloji şirketlerinin ürün ve hizmetlerine rakiplerininkiyle aynı şekilde davranmasını gerektiriyor. Ancak Apple, Avrupa Birliği’nin App Store’un tamamını yeni dijital ortama taşıma kararına itiraz etmeyi planladığını söyledi. Kasım ayında Bloomberg News tarafından bildirildiği üzere antitröst düzenlemeleri.

Yine Salı günü Apple, Londra’da 1.500’den fazla uygulama geliştiricisi adına açılan ve yaklaşık 1 milyar dolar tazminat talep eden ve şirketin App Store kurallarına meydan okuyan bir davayı reddetmeye çalıştı. Apple’ın App Store politikalarına yönelik eleştiriler Meta Platformlarına yol açtı (NASDAQ: META) Aynı zamanda CEO Mark Zuckerberg’den de geldi.

Duruma yanıt olarak Çarşamba günü bir açıklama yapan Meta, uygulama geliştiricilerine desteğini ve daha rekabetçi dağıtım sistemlerine olan ihtiyacı dile getirerek, “Geliştiriciler, uygulamalarını isteyen kişilere kolayca ulaştırmak için daha fazla yolu hak ediyor.”

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zeka yardımıyla oluşturulmuş, bir editör tarafından çevrilmiş ve incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu