İş

TCMB iki tebliğde değişiklik yaptı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), “Bankaların Ticari Müşterilerden Alacakları Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” ile “Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğ”de değişiklik yaptı.

Konuya ilişkin TCMB Tebliği’nde yapılan değişiklikler Resmi Gazete’de yayımlandı.

“Bankaların Ticari Müşterilerden Alacakları Ücretlere İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ” ile “Referans oran”ın tanımı, “Bankalarca 10000 TL vade ile açılan tüm Türk Lirası mevduat türlerine uyguladıkları ağırlıklı ortalama akım faiz oranı üzerinden hesaplanan orandır. 32-45 gün ve Merkez Bankası tarafından belirlenen politika faizinin yüzdesi Bu Tebliğin 20/A maddesine göre on kat artırılarak hesaplanan oranlardan düşük olanı dikkate alınarak hesaplanan oran ,” şeklinde yeniden belirlendi.

Referans faiz oranı Merkez Bankası tarafından her ayın sonundan itibaren beşinci iş günü açıklanır. Ancak, aynı ay içerisinde ilgili ayın beşinci iş gününden sonra Para Politikası Kurulu toplantısı yapılması halinde, toplantı tarihindeki en son veriler çerçevesinde referans faiz oranı hesaplanarak ilan edilir.

İlan tarihinin prestijine göre hesaplanan referans oran, en son açıklanan oranın aşağı veya yukarı yönde yüzde beşten fazla değişmesi durumunda güncellenecektir.

Aşağıdaki süreksiz madde aynı Bildirime eklenmiştir.

“GEÇİCİ MADDE 3- (1) Referans oran, 1/7/2023 tarihinden 31/7/2023 (dahil) tarihine kadar yüzde 1,36 olarak uygulanır. Bu oran, 31/10/2020 tarihli ve 31290 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Tebliği (No: 2020/16) ile 2020/10/2020 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Menkul Kıymetler Esas alınarak hesaplanmıştır. 10/6/2022 ve 31862 sayılı Malvarlığının Kuruluşuna İlişkin Tebliğ açısından da esas alınmıştır.”

Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranlarına İlişkin Tebliğ’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’in 7 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Her ayın sonundan itibaren beşinci iş günü” ibaresi ve Uygulanacak Azami Faiz Oranları Tebliği Kredi Kartı İşlemleri “gün” olarak değiştirildi.

samsat-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu