Teknoloji

Tesla İçin CATL 15 Dakikada 700 Km Menzil Sunan Pil Yapıyor

Şirket olarak dünyanın en büyük batarya üreticisi CATL, Tesla için daha hızlı şarj olan piller üzerinde çalıştığını duyurdu. M3P isimli pillerin ayrıca, LFP pillere göre daha yüksek enerji yoğunluğu sunacağı söyleniyor.

CATL şirketi, Tesla için daha hızlı şarj olan piller üzerinde çalıştığını söyledi. CATL firması başkanı Robin Zeng, yakın zamanda Hong Kong’da Bloomberg News ile yaptığı bir röportajda yeni piller üzerindeki çalışmalarını doğrulayan söylemlerde bulundu. Yine Zeng, yeni piller hakkında çok fazla ayrıntı vermezken, daha hızlı şarjı destekleyen yeni elektrokimyasal yapıya sahip olacağını ifade etti.

CATL ve Tesla şirketleri arasındaki bağları derinleştirecek olan sadece bu yeni piller olmayacak. Zeng aynı zamanda, CATL’in halihazırda Tesla’nın Nevada’daki Gigafactory’sine makine tedarik ettiğini de belirtti. Ayrıca yakın zaman içerisinde Tesla’nın tesisteki pil üretimini genişleteceği ve şu anda boşta duran CATL ekipmanlarını kullanarak küçük bir ek fabrika açacağı da ortaya çıkarıldı.

CATL, M3P İsimli Pil Hücreleri Geliştiriyor

CNEVPost’un yayınladığı bir habere göre, Zeng’in bahsettiği yeni pillerin CATL’nin yeni M3P pil hücresi olduğu öne sürülüyor. Firma iki senedir bu pil hücresi üzerinde çalışmakta. Bu hücreler normal lityum demir fosfat pillerden daha yüksek enerji yoğunluğuna sahip oluyor, klasik lityum iyon pillerden ise daha ucuza mal edilebilmesi avantaj sağlayacak. Bu hücreler hakkında fazla detay olmasa dahi, lityum demir fosfat yapısında olduğu ve çinko, magnezyum, alüminyum vb. gibi iki tip metalik elementin katkılanmasıyla şarj hızının arttırıldığı vurgulanıyor.

CATL markası, daha önce bu pillerin elektrikli araçlara 700 km’den fazla menzil sunacağını ve teorik olarak 15 dakikada tamamen şarj olma yeteneğine sahip olacağını duyurmuştu.

Çin ülkesindeki en yenilikçi pillerden biri, Li Auto’nun CATL ile birlikte geliştirdiği Qilin bataryaları önde geliyor. Firma, bataryanın çok hızlı şarj olabildiğini ve sadece 12 dakikada aracın menzilini 500 km arttırabildiği iddiasını ortaya koyuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu