Haber

Türkiye’nin dönem başkanlığını üstlendiği danışma platformu MIKTA Atina’da tanıtıldı

Türkiye’nin dönem başkanlığını yürüttüğü Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya arasındaki resmi olmayan istişare ve koordinasyon platformu MIKTA, Atina’da düzenlenen panelde tanıtıldı.

Yunanistan Uluslararası Ekonomik Bağlantılar Enstitüsü ile Meksika, Endonezya, Kore, Türkiye ve Avustralya’nın Atina Büyükelçiliği tarafından düzenlenen panelde MIKTA’nın bölgesel ve küresel ölçekteki rolü değerlendirildi.

Türkiye’nin Atina Büyükelçisi Burak Özügergin panelde yaptığı konuşmada coğrafi olarak birbirinden uzak gibi görünen bu beş ülkenin aslında G-20 üyeliği, güçlü ekonomisi, uluslararası hukuka bağlılığı, çok yönlülüğü, ve olumlu bir yaklaşım.

MIKTA ülkelerinin dünya nüfusunun yüzde 7’sini oluşturduğunu belirten Özügergin, bu ülkelerin satın alma gücü paritesine göre dünyanın toplam gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH) içindeki payının yüzde 9 olduğuna dikkat çekti.

Özügergin, stratejik coğrafi konuma sahip olan bu ülkelerin kendi bölgelerinde aktif rol oynamanın yanı sıra güç yönetimi, terörizm, barışı koruma, ticaret, ekonomi, cinsiyet eşitliği, insan hakları, demokrasi gibi ulusal ölçekte konuların da bulunduğunu kaydetti. , sürdürülebilir kalkınma, göç, gıda güvenliği ve sağlık. Sorunlarda değerli roller oynayabileceklerinden de bahsetmiştir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu