Ekonomi

Xi Jinping, Macron ile ticaret ve Ukrayna konularını görüşmek üzere Paris’i ziyaret etti

Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ticari dengesizlikleri ele alacağı ve Çin’in Ukrayna’daki çatışmayla ilgili olarak Rusya’yı etkilemedeki rolünü savunacağı iki günlük önemli bir ziyaret için Paris’e geldi. Avrupa ve Çin arasındaki ticari gerilimin arttığı bir dönemde, Başkan Xi’nin beş yıl aradan sonra Avrupa’ya yaptığı ilk ziyaret olan bu ziyaret, Fransa’nın Çin’in elektrikli araç ihracatına yönelik Avrupa Birliği soruşturmasını desteklediği bir döneme denk geliyor.

Cumhurbaşkanı Xi’nin ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Macron ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile resmi görüşmelerde bulunması planlanıyor. Bu görüşmelerin önemine rağmen, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un daha önceki taahhütleri nedeniyle katılmaması, Avrupa’nın Çin’e karşı birleşik cephesinde potansiyel bir zayıflık olarak kaydedildi.

Elysee danışmanı, Çinli yetkilileri daha fazla ticari garanti için zorlama ihtiyacını vurguladı. Fransa özellikle tarımsal ihracatı için Çin pazarına daha iyi erişim elde etmek ve kozmetik endüstrisi için fikri mülkiyet endişelerini çözmekle ilgileniyor.

Jeopolitik cephede ise Fransa, Moskova’nın Ukrayna’daki stratejisini değiştirmek için Çin’in Rusya ile olan ortaklığından yararlanmaya çalışıyor. Çin, Macron’un geçen yılki Pekin ziyaretinin ardından Başkan Xi’nin Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy’i araması gibi bazı diplomatik adımlar atmış olsa da Fransız yetkililer Pekin’den daha somut adımlar bekliyor.

İlişkileri güçlendirmek amacıyla Cumhurbaşkanı Macron, Salı günü Cumhurbaşkanı Xi’yi, Macron için kişisel öneme sahip bir bölge olan Pireneler’de ağırlayacak. Bu jest, Xi’nin daha önce Guangzhou’da Macron’u Xi’nin babasının evinde bir çay törenine davet ettiği misafirperverliğini yansıtıyor.

Başkan Xi’nin programında Salı günü öğleden sonra Fransa’dan ayrılarak Rusya dostu tutumlarıyla bilinen Sırbistan ve Macaristan’ı ziyaret etmek de yer alıyor.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

3. parti reklam. Investing.com’un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

haber-esenyurt.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu