Haber

ABD’den Netanyahu’ya yanıt: Gazze Filistin toprağıdır

İsrail ordusu Gazze şehir merkezine girdiğini açıklarken, bölgenin savaş sonrası durumuna ilişkin tartışmalar da gündemde.

İsrail ordusunun Gazze merkezine girmesinin ardından akşam saatlerinde bir açıklama yapan Başbakan Binyamin Netanyahu, savaş sonrası “tüm bölgenin güvenliği” sözü verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcü vekili Vedant Patel, günlük basın toplantısında Netanyahu’nun açıklamalarına ilişkin bir soruya verdiği yanıtta, “Bizim görüşümüz, bu tür kararlarda Filistinlilerin ön saflarda yer alması gerektiği yönünde. Gazze, Filistin toprağıdır ve Filistin toprağı olarak kalacaktır.”

“Genel olarak Gazze’nin yeniden işgalini desteklemiyoruz. İsrail de desteklemiyor” diyen Patel, “6 Ekim’deki statükoya dönüşün söz konusu olmadığını” vurgulayarak, “İsrail ve bölgenin bunu yapması gerekiyor.” İnançlı olun. Gazze artık İsrail’in ya da başka yerlerdeki insanların bir parçası değil.” “Terörle mücadele baskınlarının başlatılacağı bir üs olamaz ve olmamalıdır” dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü vekili de Gazze’deki Filistinlileri zorla yerinden etmeye ve Gazze’den çıkarmaya yönelik hiçbir girişimi desteklemeyeceklerini vurguladı.

İsrail, 1967’de Arap ülkelerine karşı yaptığı Altı Gün Savaşı’nı kazandıktan sonra işgal ettiği Gazze Şeridi’nden 2005’te çekildi. İsrail, Hamas’ın 2006’da seçimleri kazanıp hükümeti devralmasının ardından Gazze Şeridi’ni ablukaya almaya başladı.

Netanyahu: Güvenliği tam sağlayacağız

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ABC Televizyona yaptığı açıklamada İsrail’in Gazze’de “süresiz bir süre için” tam güvenliği sağlayacağını belirtti. Netanyahu, Hamas’a karşı önemli ilerleme kaydedildiğini ve “yer altında ve yer üstünde binlerce teröristi öldürdüklerini” belirterek, İran destekli Hizbullah’ı Lübnan’dan savaşta yeni bir cephe açmaya kalkışmaması konusunda uyardı. İsrail Başbakanı ayrıca, Hamas’ın rehineleri serbest bırakılana kadar düşmanlıkların askıya alınmayacağını ve Gazze’ye yakıt sevkiyatının yapılmayacağını da yineledi.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, düzenlediği basın toplantısında, savaş bittiğinde Gazze’yi kimin yöneteceği sorusunu şöyle yanıtladı: “Gazze’yi kimin yönetemeyeceğini size söyleyebilirim. Hamas olmayacak, İsrail olmayacak. Bunun dışında, herşey mümkün.”

AFP,rtr/BK,JD

haber-serdivan.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu