Sağlık

Alzheimer Farkındalık Ayı’na Özel: Sağlıklı Bir Beyin İçin Hayati Faktörler

Beyin hücrelerinin yok olmasına neden olan ilerleyici bir nörolojik hastalık olan Alzheimer, artık siz herhangi bir belirti fark etmeden en az 10 yıl önce ortaya çıkıyor. Peki beyninizi bu hastalıktan korumak için ne gibi önlemler alabilirsiniz? Alzheimer Farkındalık Ayı’na özel anlattık… ?

Kaynak:https://www.instagram.com/reel/CtRm3f…

Haziran, Alzheimer Farkındalık Ayı! Bugün 6 milyondan fazla Alzheimer hastası var ve bu sayının 2050’ye kadar üç katına çıkması bekleniyor.

Alzheimer hastalığından korunmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken hayati risk faktörleri var. Yaşam tarzınızdaki bu küçük ama değerli değişikliklerle yaşlılığınızı inançlı ve sağlıklı geçirebilirsiniz.

İşte dikkat etmeniz gerekenler…

1. Kan dolaşımı sorunları

İyi bir hafıza için sağlıklı kan dolaşımı şarttır. Duygudurum ve davranış bozukluklarının tedavisi üzerine çalışan bir küme ruh ve beden sağlığı kliniği olan Amen Clinics, gerçekleştirdiği tek foton emisyonlu bilgisayarlı tomografilerde (Spect görüntüleme) düşük kan dolaşımının Alzheimer hastalığının birincil faktörlerinden biri olduğunu ortaya koydu.

2. Yaşlılık

İlerleyen yaş, hafıza kaybı ve Alzheimer hastalığı için önde gelen risk faktörlerinden biridir. Spektrum görüntülerinde beyindeki aktivitenin yaşla birlikte azaldığı görüldü.

3. Enflamasyon

‘İltihap’ olarak da bilinen iltihaplanma, insanlarda meydana gelen ve vücudu çeşitli hastalık veya yaralanmalara karşı korumak için bağışıklık sistemi tarafından oluşturulan bir reaksiyondur.

Sigara içmek, yüksek şekerli bir diyet ve çok fazla vücut yağı kronik iltihaplanmaya yol açabilir. Bu beyne zarar verebilir ve Alzheimer riskini artırabilir.

4. Genetik

Birinci derece bir aile üyesinde Alzheimer olması, hafızanızı korumak için yaşam tarzınızda değerli değişiklikler yapmanız gerektiği anlamına gelir.

5. Kafa travması

Birkaç çalışmada, travmatik beyin yaralanmaları veya tekrarlayan hafif kafa travmaları (kaset ile sporda sürekli kafaya vurma vb.) ile demans riski arasında bir bağlantı keşfedilmiştir.

6. Toksinler

Hava kirliliği, sigara dumanı, alkol ve uyuşturucu gibi zehirli unsurlar hafıza sorunlarına neden olmakla ilişkilendirilmiştir.

haberbulanik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu