Sağlık

Yavuz Yörükoğlu Açıkladı, Sebzelerin Kralı Brokoli

prof. Yavuz Yörükoğlu, kendi adını taşıyan youtube kanalında yaptığı yayında brokoli’nin sağlığımıza katkılarını anlattı.

Videoda brokoli’nin farklı bir sebze olduğunu ifade eden Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, “Ya seversiniz ya da nefret edersiniz. Beğenmeyenlerin sebebi ise pişerken çok kötü kokmasıdır. Brokoli; Brassicaceae familyasına ait bir sebzedir. Bu ailenin diğer üyeleri; karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, hardal, Çin lahanası, turp ve roka. Bu sebzelerin pişerken kötü kokmasının nedeni ise içeriklerindeki kükürt bileşikleridir. Glukosinolat ve İzotiyosiyanat olarak adlandırılır. Bu bileşikler aynı zamanda brokoli’nin inanılmaz faydalarının da nedenidir. Brokoli’nin harika faydalarını sağlayan en değerli iki unsur vardır. Bunlardan ilki Sulforaphane, ikincisi Indole-3-Carbinol’dür. Bu sorunların ortak özelliği çok güçlü anti kanserojen olmalarıdır. Özellikle Sulforaphane, doğada bilinen en güçlü doğal anti-kanserojendir.” söz konusu.

Sebzelerin Hükümdarı Brokoli

Brokoli’yi sebzelerin hükümdarı yapan özelliklerinden bahseden Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, “A, B, C ve K vitaminleri açısından oldukça zengindir. Kalsiyum, demir, magnezyum ve fosfor gibi mineraller açısından zengindir. Lif bakımından oldukça zengindir. Kalorisi düşüktür. 100 gram sadece 34 kaloridir. Protein açısından zengindir. 100 gramında 3 gram protein vardır. Antioksidanlar açısından oldukça zengindir. Az önce de belirttiğimiz gibi, güçlü anti-kanserojen özelliklere sahiptir.” dedi.

prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu

prof. Yavuz Yörükoğlu: “Brokolinin Lifleri Çok Önemli”

Brokoli’nin sağlığımız üzerindeki etki ve faydalarına değinen Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, “Brokoli, içerdiği lifler sayesinde bağırsaklardan su çekerek hacim oluşturur. Bu hacim bağırsak hareketlerini tetikleyerek kabızlığa karşı korur ve hatta kabızlığı tedavi eder. Yine bu lifler daha önce bahsettiğimiz bağırsaklarımızdaki faydalı probiyotik bakteriler için tek besindir. Bu bakterilere uygun şekilde bakarsak, bol miktarda lif yerler ve karşılığında bize çok yararlı elementler verirler ve çok değerli sağlık özellikleri sunarlar. Kolesterol seviyelerini düşürmeye ve dengelemeye yardımcı olur. Şeker seviyesinin düşürülmesine ve dengelenmesine yardımcı olur. Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Bağırsak duvarlarımızı besler ve güçlendirir, böylece birçok bağırsak hastalığına ve hatta kolon kanserine karşı koruma sağlar.”

Brokoli, obezite ile mücadelede değerli bir koz

Brokoli’nin obezite ile mücadelede çok değerli bir koz olduğunu hatırlatan Prof. lifleri sayesinde. Yağ yakıcı özelliklere sahip olduğuna dair değerli bilimsel kanıtlar bile var. Brokoli ve benzeri sebzeler de diyabet yani tip 2 diyabetle mücadelede çok değerli silahlardır. Kalp ve damar hastalıklarının oluşumunda en değerli risk faktörleri diyabet, yüksek kolesterol ve tansiyondur. Kilo sorunu olanlar, şeker ve kolesterol sorunu olanlar ve daha da önemlisi sağlığına özen gösteren herkes brokoliyi sofrasının baş tacı yapsın.” söz konusu. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu