Ekonomi

Dünya Bankası, Güney Afrika’nın enerji geçişini 1 milyar dolarlık krediyle destekliyor

Güney Afrika, ülkenin kömüre olan bağımlılığını azaltmayı ve düşük karbonlu bir ekonomiye geçişi teşvik etmeyi amaçlayan Dünya Bankası’ndan 1 milyar dolarlık Kalkınma Politikası Kredisi (DPL) almaya hazırlanıyor. Afrika Kalkınma Bankası (AfDB), KfW ve Kanada tarafından desteklenen kredinin, ülkenin enerji krizini hafifletmesi ve Adil Enerji Dönüşümünü teşvik etmesi bekleniyor.

Dünya çapında en çok sera gazı (GHG) yayan ilk 20 ülke arasında yer alan ülke, devlete ait enerji şirketi Eskom’u daha fazla verimlilik için yeniden yapılandırmayı planlıyor. Yeniden yapılanma, yine güneş teknolojisi gibi yenilenebilir enerji alanındaki özel yatırımları da artıracak. Bu girişim, Cumhurbaşkanlığı Enerji Planı ile uyumludur ve kömür yakıtlı enerjiden geçiş sırasında sık yaşanan elektrik kesintilerinden kaynaklanan GSYİH kayıplarını azaltmayı amaçlamaktadır.

Kredi, kömüre bağımlılığın neden olduğu su ve hava kirliliğinin etkilerini azaltarak Güney Afrika’daki yaşam koşullarını iyileştirmeyi amaçlıyor. Ayrıca ticari bankalardan sağlanan kredilere erişim yoluyla yoksul hanelerin elektrik tarifelerindeki son artışlardan korunması da öngörülüyor.

Ulusal Hazine’den Mmakgoshi Lekhethe ve Dünya Bankası’ndan Marie Francoise Marie-Nelly, bu girişimin bir sonucu olarak yenilenebilir enerjiye ve istihdam yaratmaya özel sektörün katılımının artmasını bekliyor.

Bu mali ve teknik yardım, elektrik krizini hafifletmek, özel sektörün katılımını teşvik etmek ve yenilenebilir enerji sektöründe istihdam yaratılmasını desteklemek açısından hayati öneme sahiptir.

Bu makale yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş, tercüme edilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şartlar ve Koşullarımıza bakın.

habertorbali.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu