Ekonomi

Kriptoda Pasif Gelir Nasıl Kazanılır?

Dışarıdan bakıldığında kripto dünyasının göz korkutucu geldiğinin farkındayız. Kripto dünyasındaki insanları düşünürken genelde gece gündüz alım satım yapan, vakte karşı yarışan, riskli yatırımları yöneten beşerler aklımıza geliyor, ama bu tablonun yalnızca bir kısmı; bu pazardaki herkes gece gündüz borsaları takip etmiyor ya da günlük alım satım yapmıyor. Yatırımcıların kriptodan pasif olarak gelir elde etme yolları da var.

Peki bu türlü bir durumda bu yatırımcılar nasıl para kazanabiliyor? Kriptodan kar elde etmek için pasif gelir metotlarını kullanarak. Gelin, bu yollara birlikte göz atalım.

1. Lending

Lending modelinde kripto paranızı birine borç verirsiniz ve sizin için bunu işletir. Birebir klâsik parayla çalışan bankalarımızda olduğu üzere, kripto para üniteleri de getiriler için lending hesaplarına yatırılabiliyor. Binance de dahil olmak üzere birçok kripto borsası, kullanıcıların bu hesaplara kripto para yatırarak pasif gelir elde etmelerini sağlıyor. Olağan bu çok inançlı bir sistem sayılmaz, zira bu sitelere yatırım yapılırken aslında paranızı bir diğerine ödünç verdiğinizi ve bu sitelerin, Binance de dahil olmak üzere merkezi bir idare aldında olduğunu unutmamanız gerek.

Yine unutmamak gerek ki emniyetli tokenlerin yıllık faiz oranları da 5 ile 20 ortasında değişen düşük düzeylerde. Çok yüksek geri getiri vadeden lending hesaplarına karşı dikkatli olmak gerek.

2. Liquidity Mining

Yine kolay bir pasif gelir sistemi olarak, likidite sağlayıcısı haline gelebilirsiniz. Liquidity mining olarak geçen bu sistem gözünüzü korkutmasın. Aslında olay çok kolay. Rastgele bir kripto borsasına girdikten sonra DEX, Liquidity Pool kısmını denetim edin (LP). Yani Türkçe’de Likidite Havuzu olarak geçen bu havuzlar, muhakkak kripto para üniteleri için merkeziyetsiz bir likidite sunar. 

Bu havuzlarda tıpkı anda tutulan iki yahut daha fazla varlığın oranları belirlenerek elde edilen getirinin ölçüsü artırılabiliyor. Likidite ekseriyetle topluluk tarafından sağlanır, yani sizin tarafınızdan. Bu havuza muhakkak bir ölçüde token yatırdıktan sonra sağladığınız likidite kadar bu havuzdaki para üniteleriyle yapılan süreçlerden değişen fiyatlar alırsınız. Yani birileri bu tokenleri kullanarak her alım-satım yaptığında sizin üzere likidite sağlayıcılarına 0 ile yüzde 1 ortasında bir komite ödenir. Tekrar takip gerektirmeyen kolay bir pasif gelir sistemidir.

3. Staking (Hisse)

Staking (kripto paranızı bir cüzdana bağlamak), az kaynak ve zahmet gerektiren bir kripto madencilik alternatifidir. Bunu mevduat hesabı üzere düşünebilirsiniz. Stake etme ekseriyetle kripto üniteleri uygun bir cüzdanda saklamayı ve staking mükafatlarını almak için ağ üzerinde çeşitli süreçler yapılmasını (örneğin işlemleri doğrulama/Hisse İspatı ya da diğer adıyla POS işlemi) gerektirir. Ancak bu süreçleri siz yapmazsınız. Tek yapmanız gereken tokenlerinizi belirtilen cüzdanda tutmaktır, tüm teknik zorunluluklar borsa tarafından halledilir. Gördüğünüz üzere hayli zahmetsiz bir formüldür.

Bunu yapmak için sizin bilgisayarınızı kullanıp elektrik harcamayacağından, klasik kripto madenciliğinden farklıdır. Siz yalnızca paranızı bir cüzdana Stake edersiniz, yani bağlarsınız. Bu bağlama süreci bazen süresiz olabilir, birtakım durumlarda ise belirli bir mühlet (ör: 1 ay) kadar paranızı o cüzdanda kilitli fiyat. Siz de yatırdığınız ölçüye denk gelecek formda, o havuzun belirttiği faiz oranlarında (APR) para kazanırsınız. Alışılmış genelde kilitlenen cüzdanlar daha yüksek getiriler vaat eder, lakin paranın kıymetinin düşmesi durumunda bu cüzdanı açıp elinizdekileri çabucak satamayacağınız gerçeğini de unutmamakta yarar var.

Her iki durumda da stake eden kullanıcılar, kilitlenen kripto para ünite ölçüsündeki artıştan yahut ağda biriken süreç fiyatları üzerinden gelir elde edebilir. Bu prosedür, tıpkı mevduat hesabı üzere, çok az takip gerektirir. Bu prosedürle yüksek faizli ancak gelecek vaad eden projelere yatırım yaparak hiçbir müdahalede bulunmadan gelir elde etmek mümkündür. Unutmamanız gereken; size ödenen token de yeniden birebir cinsten olacaktır (genellikle).

Hemen bu tekniği denemek ve yüksek faizlerden yararlanmak isterseniz, Spintop Staking üzerinden Trivians oyununun havuzunu deneyebilirsiniz. Spintop, emniyetli bir site olmanın yanı sıra, stake ettiğiniz paraları da muhakkak bir müddet kilitlemez; yani istediğiniz vakit faiziyle bir arada paranızı alıp çıkabilirsiniz. Sitede sağ üstteki kutucuktan kripto cüzdanınızı bağlayın, dilediğiniz kadar $SPIN token alın ve TRIVIA havuzuna uygun bulduğunuz ölçüde token yatırın. Bunu birinci sefer yaparken “enable contract” butonu ile dijital imzalama süreci için sizden çok küçük bir meblağ alınacaktır. 

Staking’den kazanmaya başlamanız için yapmanız gereken yalnızca bu kadar. Bunun üzere size pasif gelir imkanı sunan bütün oyunların olduğu bir kütüphane arıyorsanız, adresiniz Spintop’un Gamepedia sayfası. Tertipli olarak eklenen oyunları görebilir ve bu oyunların pasif gelir sağlayan havuzlarına site üzerinden katılabilirsiniz.

Bu kriptodan para kazanmanın en kolay ve kolay formülü; paranızı yatırın ve günlük aksiyona girmenize gerek kalmadan gelir elde etmenin zevkini yaşayın.

4. Yield Farming

Yield Farming, ikinci hususta bahsettiğimiz likidite sağlayıcısı olursanız yapabileceğiniz bir süreç. Bir nevi dijital çiftçilik. Olağan likidite sağlayısı olmaktan farkı ise bu sefer yatırdığınız likidite tokenleri ile yapılan süreçlerden daha yüksek getiri alma bahtınızın olması. Yani, havuzda yapılan süreçler için yalnızca kurul fiyatı almak yerine tokenleriniz ile muhakkak bir faiz üzerinden token mükafatları alabilirsiniz. Bu da yatırımlarınızla daha yüksek pasif gelir elde etmek demek. Ancak yeniden dikkatli olmanızda yarar var, Yield Farming modeli bazen sınırsız bazen de muhakkak müddetler için açılır ve bu havuzlardaki tokenlerin fiyatları oynayabildiği için süreksiz kayıplar olabilir. Bu da impermanent loss olarak geçer. Lakin bir tokenin pahasının düşmesi riskine karşı elinizde alternatif bir token daha bulunur. Böylelikle, çiftliğe koyduğunuz bir tokenin pahası düşerse öbür token ziyanı minimize eder. 

Bu yüksek faizli tekniği stakingde olduğu üzere Spintop Staking sayfası üzerinden deneyebilirsiniz. Örneğin kent kurma ve strateji oyunu Ertha’nın şu anda iki kat ödül veren bir farm’ı Staking’de mevcut. Yapmanız gereken siteye girdikten sonra cüzdanınızı bağlamak, Farming alt sayfasından Ertha’ya gelerek enable contract duşuna basıp küçük bir fiyat karşlığında dijital imzanızı attıktan sonra, likidite sağlama linkine tıklamak ve yönlendirileceğiniz PancakeSwap sitesi üzerinden oluşturacağınız LP tokenlerini Ertha’nın farmına yatırmak. 

LP tokeni oluşturmak için yatıracağınız havuzdaki iki tokenden tıpkı bedelde olacak halde yarı yarıya koymanız gerekmektedir (ör: 50 lira değerinde SPIN + 50  lira değerinde ERTHA). Bu biçimde site size ikisinin birleştirildiği ve bu havuza yatırabileceğiniz özel bir LP tokeni verecektir. Bu halde hem SPIN token hem de ERTHA token kazanabilirsiniz.

Yatırım Yapmadan Evvel Kesinlikle Kendi Araştırmanızı Yapın

Bu formüllerden hangisini uygularsanız uygulayın, dijital borsaların klâsik borsalara nazaran daha uçucu olduğunu ve bir yatırım yapmadan evvel her vakit kendi araştırmanızı yapmanız gerektiğini bilmelisiniz. Şayet siz de oyun oynayarak gelir elde etmek istiyorsanız Spintop’un Gamepedia sayfasına kesinlikle bir göz atın, oyunların piyasa hacimlerini takip edebilir ve katalogdan ilginizi çekecek oyunları bulabilirsiniz. Pasif gelir elde etmek için de nizamlı olarak Staking sayfasına eklenen tokenleri denetim edebilirsiniz!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu