Renk

Neden gökkuşağında siyah, kahverengi ve beyaz renkler yok?

Pek çok insan, kısa bir yağmurdan sonra Güneş yeniden parlamaya başladığında gökyüzünde bir gökkuşağının belirdiğini görmüştür. Gökkuşağının oluşması için koşulların mükemmel olması gerekir. Havada yağmur hatta sis gibi bazı su damlacıklarının olması ve Güneş’in arkamızda ve yere oldukça yakın olması kuraldır. Işık su damlacıklarından geçtiğinde gökkuşağı oluşur.

Güneşten gelen ışık bize beyaz görünür. Ancak günlük hayatta gördüğümüz beyaz ışık aslında farklı renklerin karışımıdır. Işık bir yağmur damlasından geçtiğinde bu renkler birbirinden ayrılabilir.

Işık, denizde hareket eden dalgalar gibi dalgalar halinde hareket eder. Gökkuşağındaki renklerin her biri farklı bir “dalga boyu” vardır.

Bu, dalganın zirvelerinin ortasındaki aranın her renk için farklı bir uzunlukta olduğu anlamına gelir. En kısa dalga boyuna sahip mordan en uzun dalga boyuna sahip kırmızıya kadar olan renklere “görünür spektrum” denir.

Yağmur damlaları, genellikle resmedildikleri gözyaşı şekillerinden çok küçük toplara benziyor. Işık bu küçük su toplarından birine çarptığında, “kırılma” denen olayda taraf değiştirebilir.

Farklı dalga boylarının her biri biraz farklı ölçüde kırılır. Işık, yağmur damlasına gerçek açıyla çarparsa, kırılma dalga boylarını farklı renklere ayırır. Birçok yağmur damlasından çok fazla ışık kırıldığı için, bu renkleri gökyüzünde bir gökkuşağı olarak görürüz. Renklerin görünme sırası, dalga boylarının uzunluğuna göre belirlenir.

Gökkuşağında kaç renk vardır?

Bize gökkuşağının yedi renkten oluştuğu öğretildi: kırmızı, turuncu, sarı, yeşil, mavi, çivit mavisi ve mor. . Ama gerçek tam olarak bu değil.

Farklı renkler birbirine karışıyor ve bir rengin nerede bitip oburluğunun nerede başladığını söylemek zor. Bu karışımların ortasında başka renkler oluşur. Mavi ve yeşilin ortasında bulunan turkuaz bu renklerin bir örneğidir.

Mavi ve yeşil renk tayfında yan yana olduğu için turkuazın karıştığı yerde görebiliriz. Yine de bazı renkler, spektrumda yan yana olmayan renk karışımlarıdır.

Örneğin kahverengi, kırmızı ve yeşilin karışımından bahsedilebilir. Gökkuşağındaki kırmızı ve yeşil şeritler yan yana olmadığı için karışıp kahverengiye dönüştüklerini görmüyoruz. Aynı şey, karışım olan diğer birçok renk için de geçerlidir. Gökkuşağındaki renk şeritleri üst üste binmezse karışamazlar.

Ancak gökkuşağında asla göremeyeceğimiz iki renk vardır: siyah ve beyaz.Siyah aslında renk yokluğunda gördüğümüz “renk”tir.

Beyaz, tüm renklerin birleşimidir. Işık yağmur damlaları tarafından kırıldığında, beyaz ışığı görünür spektruma ayırır, böylece artık beyaz görülmez. Gri ise siyah ve beyazın bir karışımıdır ve gökkuşağında siyah ve beyazı asla göremediğimiz gibi, bunların karışımından oluşan renkleri de göremeyiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu